Nieuws

17 maart 2021

Leren van logés

Elk schooljaar wordt er weer naar uitgekeken, de logeerweek van de dieren. Elke groep heeft een eigen logeerdier, dat een week lang verzorgd, vertroeteld en -indien mogelijk- geknuffeld mag worden, maar waar ook veel over wordt geleerd.

Elk schooljaar wordt er weer naar uitgekeken, de logeerweek van de dieren. Elke groep heeft een eigen logeerdier, dat een week lang verzorgd, vertroeteld en -indien mogelijk- geknuffeld mag worden, maar waar ook veel over wordt geleerd.


Preview foto
Een huisdier hebben is ontzettend leuk. Vooral als dat dier goed bij jou en je situatie past. Dan is zo'n dier echt een aanvulling op je leven en iets om gelukkig van te worden. Helaas worden huisdieren nog te vaak in een opwelling gekocht. Omdat ze er schattig uitzien, omdat de kinderen er al zo lang om vragen, omdat ze gratis worden aangeboden of omdat bekenden er ook een hebben. Maar zo'n snelle beslissing levert vaak problemen op. Wie niet voldoende over zijn huisdier weet, kan er immers niet goed voor zorgen. En soms blijkt een huisdier heel anders te zijn dan men van tevoren dacht. Door zo’n ondoordachte aankoop belanden vele honden, katten, konijnen en andere huisdieren in het asiel omdat ze ‘tegenvallen’ of niet meer passen in het leefschema van de eigenaar. Ook overlijden er dieren door gebrek aan juiste verzorging en voeding.

 

Het project is er op gericht om de kinderen te laten nadenken over het houden van huisdieren. Ze leren over het gedrag van de dieren en de beste manier om er voor te zorgen. Elke klas heeft een week een dier in de klas om te verzorgen en goed te bestuderen. Natuurlijk mogen normaal gesproken ook de dieren in de andere groepen bezocht worden, samen met de ouders, maar Corona maakt dat nu wat lastiger.

Bekende soorten zoals het konijn en de cavia, maar ook minder bekende zoals de baardagame, land- en waterschildpadden, rode rattenslangen, woestijnratjes en dit jaar zelfs een heel aparte, de sissende reuzenkakkerlak. Die laatste om kinderen van dichtbij te laten zien hoe Zaza, de creatie van Annie M.G.Schmidt, het huisdier van Pluk uit de Pettenflat, er in het echt uitziet en dat insecten niet zo eng zijn als sommigen wel denken.

Als kinderen weten wat het verzorgen van een dier inhoudt, is de kans dat de aanschaf een succes wordt, aanzienlijk groter. Door kennismaking met het systeem van de dierenuitleen van ‘Diereninfo’ in Honselersdijk, wordt er misschien vaker een proefperiode ingelast voor er tot aanschaf wordt besloten. Huisdieren zijn een verrijking in het leven van een kind, maar ook de verantwoordelijkheid voor het welzijn van het dier moet zwaar wegen. En verder is de logeerweek vooral gewoon leuk.