Alle nieuwsberichten

Tussenstanden inzamelingsactie

17 juni 2020 - We zijn bijna bij de 60.000 stuks. Helpt u ons nog even mee?

 

Prijs gewonnen: Klas in de kas!

16 juni 2020 - ‘Klas in de Kas’, of misschien nu meer toepasselijk ‘Kas in de Klas’ is op De Vlieten een oude bekende. Al vele jaren worden er gastlessen gegeven en bezoeken de kinderen van de basisschool de bedrijven om ons heen. Deze keer kregen ze na de gastles, de opdracht goed voor een Amaryllusbol te zorgen en daar iets creatiefs mee te doen. De vorderingen van de groei en bloei werden goed bijgehouden en vastgelegd in een mooie collage, die uiteindelijk de winnaar werd in deze wedstrijd. De prijs die bestond uit heerlijke snoeptomaatjes, werd zeker gewaardeerd door de kinderen van groep 6.

Violen in de vlindertuin

25 maart 2020 - Een stille school en slechts een paar kinderen die worden opgevangen, omdat dat thuis niet lukt. Wat ga je dan doen? Natuurlijk ook werken aan de lespakketten die zijn meegegeven of werken op de Chromebooks aan de digitale lesstof, maar er zijn ook nog andere zaken die geregeld moeten worden. De Vlindertuin krijgt al gasten. Dikke hommels zijn al op zoek naar voedsel en de eerste citroenvlinders worden ook al gezien. Tijd dus om de tafel te dekken voor onze insekten. Heel belangrijk want ons insektenbestand is enorm afgenomen en dat is toch wel iets om je zorgen over te maken. Eerder werd er al ruimte gemaakt tussen de vaste planten en verschenen de vroege bolgewassen, maar nu was het de beurt aan de viooltjes. Met behulp van de kinderen werden vele kleurtjes toegevoegd aan de tuin. Natuurlijk wel aan de arbeid met anderhalve meter tussenruimte, dat spreekt vanzelf.

 

Oud en jong samen bezig

14 maart 2020 - Onze leerlignen bezoeken regelmatig verzorgingshuis De Triangel, om daar samen met de bewoners een activiteit te doen. Eerder speelden kinderen van groep 5 gezellig bordspelletjes met de ‘opa’s en oma’s en nu was het weer de beurt van groep 6. Deze keer in een extra grote kring.Vooral de activiteit waarbij een groot zeil en een bal kwamen kijken, was populair. Samen probeerde men een bal door een gat in het midden te laten vallen. Voor beide groepen een geslaagde activiteit.

 

Chinees Nieuwjaar

06 februari 2020 - Elk jaar vieren wij een ander wereldfeest en dit jaar was het Chinese Nieuwjaar aan de beurt.

De kinderen kwamen al in Chinese sferen de school binnen. Er hingen mooie rode lampionnen en ze werden bij de deur al in het Chinees welkom geheten.

In de klas hebben de kinderen van alles geleerd over dit feest. Waarom wordt het eigenlijk gevierd en waar komt die rode kleur nu eigenlijk vandaan?

Om het feestje compleet te maken, hebben alle kinderen ook nog hard gewerkt om mooie draken en andere Chinese items te maken.

 

Minister van Engelshoven op bezoek

05 februari 2020 - Vandaag was het dan zover! Minister van Engelshoven kwam vandaag voor het eerst bij ons op school. Zij heeft eerst gekletst met juf Lisa en daarna een les gevolgd. De minister heeft zelfs geholpen tijdens het leeskwartiertje en meegedaan aan een coöperatieve werkvorm, mix en ruil.

Op weg naar het concertgebouw.....

29 januari 2020 - Om meer kinderen in contact te brengen met muziek startte de Lierse muziekverenigingen Liora en Excelsior een geweldig initiatief. Komen jullie niet naar de muziek, dan komt de muziek naar jullie.

Groep 6 van De Vlieten maakt graag gebruik van het aanbod om door middel van lessen door vakleerkrachten muziek, de kinderen kennis te laten maken met een viertal blaasinstrumenten. Ze oefenen met trombone, trompet, klarinet en dwarsfluit en kiezen uiteindelijk één van deze instrumenten om op te treden in een afsluitend concert met echte muzikanten.

 

 

 

December....

20 december 2019 - We kunnen terugkijken op een fantatstische decembermaand. Na het Sinterklaasfeest hebben we deze week goed uitgepakt met een "decemberviering". Inmiddels zijn alle wensen vervuld. Keano heeft zijn talentengesprek gehad en daar kwamen heel wat talenten naar boven. Luna heeft een ochted meegelopen bij de peuters en Isa heeft haar "extra" verjaardag gevierd. Gisteren hebben we de feestmaand afgesloten met een met een gezellig kerstdiner. Rosalie (een waar muzikaal talent) verzorgde de muzikale entree. 

We zijn dankbaar voor de vele ouderhulp die we ook nu weer hebben mogen ontvangen. 

Meester, hadden ze ook blikopeners?

09 december 2019 - Als je iets wilt begrijpen is het belangrijk dat je je kunt inleven. Aanschouwelijk materiaal is daarbij zeer belangrijk. Neem nu bijvoorbeeld de middeleeuwen.

 

In het onderwijs zijn we op visueel- aanschouwelijk gebied al een heel eind vooruitgegaan. Leerkrachten kunnen tegenwoordig gebruik maken van het digitale schoolbord en het internet. En toch is het ook af en toe nodig dat je dingen zelf ervaart; een prachtige natuurfilm is leuk, maar een wandeling door de echte natuur is beter. Filmpjes over ridders zijn spannend, maar je kunt je pas echt inleven als je een beetje het gevoel hebt wat het inhield om jezelf in ijzer op te sluiten. Vraag het de kinderen van groep 6 op De Vlieten. Zij hebben nu een klein beetje een idee.

.

Van leerling tot meester?

18 november 2019 - De kinderen van de groepen Vissen en Vogels bezochten Het Mauritshuis om eens te zien wat ze daar allemaal voor prachtige schilderijen hebben hangen. In het basisonderwijs is het lastig om meesters te vinden, maar in het museum zijn die volop te vinden. Oude meesters weliswaar, maar toch….

De kinderen bestudeerden eerst een aantal klassiekers: o.a. het melkmeisje van Vermeer en de stier van Potter. Later mochten ze zelf werken aan een meesterstuk. Genoeg inspiratie en wie weet groeien ze later nog wel van leerling tot meester. Op school zijn ze inmiddels al verder gegegaan met meerdere kunstwerken, dus… wie weet.

 

‘Cirque du soleil' voor een 60-jarige

01 oktober 2019 - De feestweek is gestart met een heerlijke circusdag. Onder de enthousiaste leiding van de artiesten van circus ‘Rotjeknor’ deed iedereen zijn uiterste best.

Overal in de school werd in gemengde groepen geoefend, met jongleerballen, knotsen, koorddansen en lopen op enorme houten ballen, De diabolo’s, Chinese schotels, ringen en knotsen vlogen je om de oren. Acrobaten oefenden hun halsbrekende toeren met menselijke torens en op houten ladders ’.Gelukkig ging in de middag de zon schijnen, zodat de voorstelling op het plein toch nog een beetje ‘Cirque du soleil’ werd.

Onder de leiding van spreekstalmeester Richard werden de acts onder musicale begeleiding uitgevoerd, tot groot plezier van het verzamelde publiek. Hartelijk dank ‘Vrienden van de Vlieten’, die deze dag in hun 25e jaar sponsorden. 

In de sloot

20 mei 2019 - Ontdekkend leren is een belangrijk onderdeel van de manier waarop het veldwerk wordt gebruikt op onze school. Door kinderen zelf te laten onderzoeken en conclusies te laten trekken wordt het leren actiever en blijft de kennis beter hangen. De basis van het ‘Vlietenlab’.


Lees meer ›