Alle nieuwsberichten

December....

20 december 2019 - We kunnen terugkijken op een fantatstische decembermaand. Na het Sinterklaasfeest hebben we deze week goed uitgepakt met een "decemberviering". Inmiddels zijn alle wensen vervuld. Keano heeft zijn talentengesprek gehad en daar kwamen heel wat talenten naar boven. Luna heeft een ochted meegelopen bij de peuters en Isa heeft haar "extra" verjaardag gevierd. Gisteren hebben we de feestmaand afgesloten met een met een gezellig kerstdiner. Rosalie (een waar muzikaal talent) verzorgde de muzikale entree. 

We zijn dankbaar voor de vele ouderhulp die we ook nu weer hebben mogen ontvangen. 

Meester, hadden ze ook blikopeners?

09 december 2019 - Als je iets wilt begrijpen is het belangrijk dat je je kunt inleven. Aanschouwelijk materiaal is daarbij zeer belangrijk. Neem nu bijvoorbeeld de middeleeuwen.

 

In het onderwijs zijn we op visueel- aanschouwelijk gebied al een heel eind vooruitgegaan. Leerkrachten kunnen tegenwoordig gebruik maken van het digitale schoolbord en het internet. En toch is het ook af en toe nodig dat je dingen zelf ervaart; een prachtige natuurfilm is leuk, maar een wandeling door de echte natuur is beter. Filmpjes over ridders zijn spannend, maar je kunt je pas echt inleven als je een beetje het gevoel hebt wat het inhield om jezelf in ijzer op te sluiten. Vraag het de kinderen van groep 6 op De Vlieten. Zij hebben nu een klein beetje een idee.

.

Van leerling tot meester?

18 november 2019 - De kinderen van de groepen Vissen en Vogels bezochten Het Mauritshuis om eens te zien wat ze daar allemaal voor prachtige schilderijen hebben hangen. In het basisonderwijs is het lastig om meesters te vinden, maar in het museum zijn die volop te vinden. Oude meesters weliswaar, maar toch….

De kinderen bestudeerden eerst een aantal klassiekers: o.a. het melkmeisje van Vermeer en de stier van Potter. Later mochten ze zelf werken aan een meesterstuk. Genoeg inspiratie en wie weet groeien ze later nog wel van leerling tot meester. Op school zijn ze inmiddels al verder gegegaan met meerdere kunstwerken, dus… wie weet.

 

‘Cirque du soleil' voor een 60-jarige

01 oktober 2019 - De feestweek is gestart met een heerlijke circusdag. Onder de enthousiaste leiding van de artiesten van circus ‘Rotjeknor’ deed iedereen zijn uiterste best.

Overal in de school werd in gemengde groepen geoefend, met jongleerballen, knotsen, koorddansen en lopen op enorme houten ballen, De diabolo’s, Chinese schotels, ringen en knotsen vlogen je om de oren. Acrobaten oefenden hun halsbrekende toeren met menselijke torens en op houten ladders ’.Gelukkig ging in de middag de zon schijnen, zodat de voorstelling op het plein toch nog een beetje ‘Cirque du soleil’ werd.

Onder de leiding van spreekstalmeester Richard werden de acts onder musicale begeleiding uitgevoerd, tot groot plezier van het verzamelde publiek. Hartelijk dank ‘Vrienden van de Vlieten’, die deze dag in hun 25e jaar sponsorden. 

Officieel een gezonde school

11 juli 2019 - Nog net voor de zomervakantie arriveerde het lang verwachte vignet. De Vlieten mag zich nu scharen bij de groep ‘Gezonde Scholen’.

 

Met het vignet Gezonde School laten wij zien dat er wordt voldaan aan de kwaliteitseisen die door experts zijn opgesteld. Werken aan gezondheid op school loont. Het draagt bij aan betere schoolprestaties, minder schooluitval en een gezondere leefstijl. Zo zorgen wij voor actieve en gezonde leerlingen, een veilige schoolomgeving, een fris klimaat én heeft de school aandacht voor de persoonlijke en sociale ontwikkeling van de leerlingen.

Bovendien heeft de school speciale aandacht voor de natuur en het milieu, zodat we op dit gebied het themacertificaat uitgereikt hebben gekregen.

 

We zijn er trots op een Gezonde School te zijn. Binnenkort wordt het vignet met het logo op de gevel bevestigd. Zelf wisten we dat natuurlijk al lang, maar het staat wel leuk.

Operatie 'Cool Down'

01 juli 2019 - Plotselinge temperaturen boven de 30 graden zijn niet zo prettg en zeker niet als je dan ook nog eens onder een plat dak zit en je hersens maken overuren. Vooral bij dat laatste kunnen de temperaturen onder je schedeldak flink oplopen!

Op basisschool De Vlieten kwam de brandweer aangesneld om schade door oververhitte kinderhersentjes te voorkomen. Ook ouders en het personeel van de school spanden zich in om slachtoffers te voorkomen.

Op het plein van de school werd op alle mogelijke manieren geprobeerd om de hoofden zo snel mogelijk te koelen. Badjes, brandspuiten, sproeiers, bakken water en een grote variatie aan allerlei spuitmateriaal werd hierbij ingezet. De inspanning was niet voor niets. Alle kinderen zijn gered en die spanden zich op hun beurt in om ook de meesters en juffen te vrijwaren van oververhitting. Dank aan onze brandweer door deze geweldige redding. Operatie ‘Cool Down’geslaagd!

 

Bezige boswachters

04 juni 2019 - De kinderen van de groepen 1 en 2 zijn onlangs naar de ‘boswachterschool’ geweest. Vol enthousiasme werden er wormen gezocht, gezaagd, knapzakjes gemaakt en werd er veel geleerd over de natuur. Met hun echte boswachtershoeden op, veranderden de kinderen in miniboswachters, die serieus aan de slag gingen. Op school werd daarna alles nog eens goed besproken. Jong geleerd is oud gedaan, dus de nieuwe, groene generatie komt er aan!  

 

 

In de sloot

20 mei 2019 - Ontdekkend leren is een belangrijk onderdeel van de manier waarop het veldwerk wordt gebruikt op onze school. Door kinderen zelf te laten onderzoeken en conclusies te laten trekken wordt het leren actiever en blijft de kennis beter hangen. De basis van het ‘Vlietenlab’.


Lees meer ›

Spannend einde van de E-Waste Race

11 april 2019 - Het was tot op de laatste minuut onzeker wie er zou winnen in de E-Waste race. De wedstrijd was opgezet omdat er grondstoffen verdwijnen doordat veel mensen hun elektrische apparaten en snoeren, niet inleveren. Twee derde wordt niet gerecycled!

De leerlingen van groep 8, gesteund door de ouders en kinderen van alle groepen deden hun uiterste best. Er werden 30 grijze containers gevuld met recyclebaar materiaal!

In de laatste fase van de wedstrijd kwam De Vlieten  op de eerste plaats. Helaas werden wij in het laatste uur van de wedstrijd verslagen. Vertegenwoordigers van de gemeente Westland, kwamen de kinderen toch complimenteren en reikten een mooi certificaat uit. Ook werden de kinderen uitgenodigd voor een rondleiding op het inleverstation van de gemeente.

Alle mensen die hebben meegeholpen hartelijk bedankt! 

 

Voetbaltoernooi

10 april 2019 - Vlieten 1 heeft afgelopen woensdag de poulefase van het Voetbaltoernooi gewonnen en gaan door naar de volgende ronde. Ze spelen volgende week woensdag tegen alle andere (Westlandse) poulewinnaars. Vlieten 2 en het meidenteam zijn helaas niet door. Ondanks dat hebben zij enorm hun best gedaan en veel plezier gehad.

Restaurant De Likkepot

12 maart 2019 - In onze kleutergroepen wordt thematisch gewerkt. Onlangs was het thema ‘restaurant’ aan de beurt. Het thema is afgesloten met een echt restaurant in de klas. Ouders werden door de kinderen in restaurant ‘De Likkepot’ ontvangen. Ze deden zelf de bediening en zorgden voor hapjes, een fruitsalade en wat te drinken. Alle klanten gingen daarna tevreden weer naar huis.