Alle nieuwsberichten

Tussenstanden inzamelingsactie

26 maart 2020 -  

Het aantal ingezamelde blikjes en flesjes tot nu toe: 24.312

Het bedrag opgehaald met de statiegeldflessen:427

We zijn bijna op de helft! Helpt u ons mee naar de 60.000? U kunt  nog steeds alle flesjes en blikjes bij ons kwijt. Nu de school gesloten is kunt u zakken achterlaten bij onze voordeur. Wij doen de rest.

Violen in de vlindertuin

25 maart 2020 - Een stille school en slechts een paar kinderen die worden opgevangen, omdat dat thuis niet lukt. Wat ga je dan doen? Natuurlijk ook werken aan de lespakketten die zijn meegegeven of werken op de Chromebooks aan de digitale lesstof, maar er zijn ook nog andere zaken die geregeld moeten worden. De Vlindertuin krijgt al gasten. Dikke hommels zijn al op zoek naar voedsel en de eerste citroenvlinders worden ook al gezien. Tijd dus om de tafel te dekken voor onze insekten. Heel belangrijk want ons insektenbestand is enorm afgenomen en dat is toch wel iets om je zorgen over te maken. Eerder werd er al ruimte gemaakt tussen de vaste planten en verschenen de vroege bolgewassen, maar nu was het de beurt aan de viooltjes. Met behulp van de kinderen werden vele kleurtjes toegevoegd aan de tuin. Natuurlijk wel aan de arbeid met anderhalve meter tussenruimte, dat spreekt vanzelf.

 

Oud en jong samen bezig

14 maart 2020 - Onze leerlignen bezoeken regelmatig verzorgingshuis De Triangel, om daar samen met de bewoners een activiteit te doen. Eerder speelden kinderen van groep 5 gezellig bordspelletjes met de ‘opa’s en oma’s en nu was het weer de beurt van groep 6. Deze keer in een extra grote kring.Vooral de activiteit waarbij een groot zeil en een bal kwamen kijken, was populair. Samen probeerde men een bal door een gat in het midden te laten vallen. Voor beide groepen een geslaagde activiteit.

 

Chinees Nieuwjaar

06 februari 2020 - Elk jaar vieren wij een ander wereldfeest en dit jaar was het Chinese Nieuwjaar aan de beurt.

De kinderen kwamen al in Chinese sferen de school binnen. Er hingen mooie rode lampionnen en ze werden bij de deur al in het Chinees welkom geheten.

In de klas hebben de kinderen van alles geleerd over dit feest. Waarom wordt het eigenlijk gevierd en waar komt die rode kleur nu eigenlijk vandaan?

Om het feestje compleet te maken, hebben alle kinderen ook nog hard gewerkt om mooie draken en andere Chinese items te maken.

 

Minister van Engelshoven op bezoek

05 februari 2020 - Vandaag was het dan zover! Minister van Engelshoven kwam vandaag voor het eerst bij ons op school. Zij heeft eerst gekletst met juf Lisa en daarna een les gevolgd. De minister heeft zelfs geholpen tijdens het leeskwartiertje en meegedaan aan een coöperatieve werkvorm, mix en ruil.

Op weg naar het concertgebouw.....

29 januari 2020 - Om meer kinderen in contact te brengen met muziek startte de Lierse muziekverenigingen Liora en Excelsior een geweldig initiatief. Komen jullie niet naar de muziek, dan komt de muziek naar jullie.

Groep 6 van De Vlieten maakt graag gebruik van het aanbod om door middel van lessen door vakleerkrachten muziek, de kinderen kennis te laten maken met een viertal blaasinstrumenten. Ze oefenen met trombone, trompet, klarinet en dwarsfluit en kiezen uiteindelijk één van deze instrumenten om op te treden in een afsluitend concert met echte muzikanten.

 

 

 

December....

20 december 2019 - We kunnen terugkijken op een fantatstische decembermaand. Na het Sinterklaasfeest hebben we deze week goed uitgepakt met een "decemberviering". Inmiddels zijn alle wensen vervuld. Keano heeft zijn talentengesprek gehad en daar kwamen heel wat talenten naar boven. Luna heeft een ochted meegelopen bij de peuters en Isa heeft haar "extra" verjaardag gevierd. Gisteren hebben we de feestmaand afgesloten met een met een gezellig kerstdiner. Rosalie (een waar muzikaal talent) verzorgde de muzikale entree. 

We zijn dankbaar voor de vele ouderhulp die we ook nu weer hebben mogen ontvangen. 

Meester, hadden ze ook blikopeners?

09 december 2019 - Als je iets wilt begrijpen is het belangrijk dat je je kunt inleven. Aanschouwelijk materiaal is daarbij zeer belangrijk. Neem nu bijvoorbeeld de middeleeuwen.

 

In het onderwijs zijn we op visueel- aanschouwelijk gebied al een heel eind vooruitgegaan. Leerkrachten kunnen tegenwoordig gebruik maken van het digitale schoolbord en het internet. En toch is het ook af en toe nodig dat je dingen zelf ervaart; een prachtige natuurfilm is leuk, maar een wandeling door de echte natuur is beter. Filmpjes over ridders zijn spannend, maar je kunt je pas echt inleven als je een beetje het gevoel hebt wat het inhield om jezelf in ijzer op te sluiten. Vraag het de kinderen van groep 6 op De Vlieten. Zij hebben nu een klein beetje een idee.

.

Van leerling tot meester?

18 november 2019 - De kinderen van de groepen Vissen en Vogels bezochten Het Mauritshuis om eens te zien wat ze daar allemaal voor prachtige schilderijen hebben hangen. In het basisonderwijs is het lastig om meesters te vinden, maar in het museum zijn die volop te vinden. Oude meesters weliswaar, maar toch….

De kinderen bestudeerden eerst een aantal klassiekers: o.a. het melkmeisje van Vermeer en de stier van Potter. Later mochten ze zelf werken aan een meesterstuk. Genoeg inspiratie en wie weet groeien ze later nog wel van leerling tot meester. Op school zijn ze inmiddels al verder gegegaan met meerdere kunstwerken, dus… wie weet.

 

‘Cirque du soleil' voor een 60-jarige

01 oktober 2019 - De feestweek is gestart met een heerlijke circusdag. Onder de enthousiaste leiding van de artiesten van circus ‘Rotjeknor’ deed iedereen zijn uiterste best.

Overal in de school werd in gemengde groepen geoefend, met jongleerballen, knotsen, koorddansen en lopen op enorme houten ballen, De diabolo’s, Chinese schotels, ringen en knotsen vlogen je om de oren. Acrobaten oefenden hun halsbrekende toeren met menselijke torens en op houten ladders ’.Gelukkig ging in de middag de zon schijnen, zodat de voorstelling op het plein toch nog een beetje ‘Cirque du soleil’ werd.

Onder de leiding van spreekstalmeester Richard werden de acts onder musicale begeleiding uitgevoerd, tot groot plezier van het verzamelde publiek. Hartelijk dank ‘Vrienden van de Vlieten’, die deze dag in hun 25e jaar sponsorden. 

Officieel een gezonde school

11 juli 2019 - Nog net voor de zomervakantie arriveerde het lang verwachte vignet. De Vlieten mag zich nu scharen bij de groep ‘Gezonde Scholen’.

 

Met het vignet Gezonde School laten wij zien dat er wordt voldaan aan de kwaliteitseisen die door experts zijn opgesteld. Werken aan gezondheid op school loont. Het draagt bij aan betere schoolprestaties, minder schooluitval en een gezondere leefstijl. Zo zorgen wij voor actieve en gezonde leerlingen, een veilige schoolomgeving, een fris klimaat én heeft de school aandacht voor de persoonlijke en sociale ontwikkeling van de leerlingen.

Bovendien heeft de school speciale aandacht voor de natuur en het milieu, zodat we op dit gebied het themacertificaat uitgereikt hebben gekregen.

 

We zijn er trots op een Gezonde School te zijn. Binnenkort wordt het vignet met het logo op de gevel bevestigd. Zelf wisten we dat natuurlijk al lang, maar het staat wel leuk.

Operatie 'Cool Down'

01 juli 2019 - Plotselinge temperaturen boven de 30 graden zijn niet zo prettg en zeker niet als je dan ook nog eens onder een plat dak zit en je hersens maken overuren. Vooral bij dat laatste kunnen de temperaturen onder je schedeldak flink oplopen!

Op basisschool De Vlieten kwam de brandweer aangesneld om schade door oververhitte kinderhersentjes te voorkomen. Ook ouders en het personeel van de school spanden zich in om slachtoffers te voorkomen.

Op het plein van de school werd op alle mogelijke manieren geprobeerd om de hoofden zo snel mogelijk te koelen. Badjes, brandspuiten, sproeiers, bakken water en een grote variatie aan allerlei spuitmateriaal werd hierbij ingezet. De inspanning was niet voor niets. Alle kinderen zijn gered en die spanden zich op hun beurt in om ook de meesters en juffen te vrijwaren van oververhitting. Dank aan onze brandweer door deze geweldige redding. Operatie ‘Cool Down’geslaagd!

 

Bezige boswachters

04 juni 2019 - De kinderen van de groepen 1 en 2 zijn onlangs naar de ‘boswachterschool’ geweest. Vol enthousiasme werden er wormen gezocht, gezaagd, knapzakjes gemaakt en werd er veel geleerd over de natuur. Met hun echte boswachtershoeden op, veranderden de kinderen in miniboswachters, die serieus aan de slag gingen. Op school werd daarna alles nog eens goed besproken. Jong geleerd is oud gedaan, dus de nieuwe, groene generatie komt er aan!  

 

 

In de sloot

20 mei 2019 - Ontdekkend leren is een belangrijk onderdeel van de manier waarop het veldwerk wordt gebruikt op onze school. Door kinderen zelf te laten onderzoeken en conclusies te laten trekken wordt het leren actiever en blijft de kennis beter hangen. De basis van het ‘Vlietenlab’.


Lees meer ›